Vremea pe 9 zile Curs valutar Netul.ro pe facebook
Filme noi. Program cinema

Cum sa scrii o lucrare de licenta

30 Aug 2011, 0:20 | Categoria: Diverse | 5626 afisari

Cam toti studentii  de la universitatile de profil cauta informatii pentru lucrari de licenta la dreptul comunitar, politici europene, integrare europeana sau mai stiu eu ce materii care au legatura cu Uniunea Europeana. Dat fiind ca si eu am fost in situatia lor, ma gandesc ca le-ar fi de ajutor sa ofer informatii privind  conditiile de forma si fond ce trebuiesc indeplinite in realizarea unei  lucrari de licenta (diploma).

Atentie ! Stiti cum se spune: "cate bordeie atatea obiceie", asa ca, in functie de universitate, facultate, specializare, profesor coordonator sau alte influente locale, trebuie sa fiti atenti ca ar putea sa fie alte pretentii. Dar, in principiu, cele ce le voi spune in aceasta rubrica sunt cele in general acceptate.

In cadrul prezentarii, voi prezenta ca exemplu o lucrare cu tema "Comisia Europeana" - nu de alta, dar aceasta a fost lucrarea mea acum ceva ani.

A, si sa nu uit, cam tot ce voi spune in cadrul acestei rubrici se va putea aplica si in cazul lucrarii de disertatie. In mod normal difera numai numarul de pagini intre cele doua tipuri de lucrari, unele Universitati optand pentru un numar mai redus de pagini pentru lucrarea de disertatie.


CONDITII DE FORMA A UNEI LUCRARI DE LICENTA

In majoritatea cazurilor este folosit pentru redactarea unei lucrari de licenta programul Microsoft Word din pachetul Office.

Inainte de a incepe redactarea unei lucrari de licenta este bine ca fisierului sa ii dati urmatoarele setari:

- la rubrica "fisier" / "initializare pagina": selectati la "hartie" formatul A4, iar la "margini": sus, jos, dreapta 2 cm iar stanga 3 cm.

- la rubrica "format" / "paragraf": selectati la "identare" "cu 1" iar la "spatiere" "la 1,5 randuri"

- la rubrica "format" / "font": selectati "times new roman", "obisnuit", "14" - in cadrul notelor de subsol dimensiunea este "12" - Atentie, unele Universitati vor "Arial" sau format de "12" si "10" la subsol.

- aliniati textul pe optiunea "stanga-dreapta" (justify);

- dupa semnele de punctuatie (".", ",", "?", "!" etc.) se lasa un spatiu;

- setati pe romana documentul word pentru a putea scrie cu diacritice.


CUM SE ALEGE PROFESORUL COORDONATOR

In primul rand trebuie sa tineti cont ca nu poate coordona independent o lucrare de licenta decat un cadru didactic care are titlul stintific de lector, conferentiar sau profesor universitar. In ceea ce priveste asistentul universitar, daca este doctor sau doctorand, poate indruma numai sub coordonarea titularului de disciplina.

In al doilea rand ar fi bine sa va interesati la colegii care au prieteni care au terminat, care sunt profesorii cei mai ok pentru a lua o lucrare la ei. Ce inseamna asta ? Pai mai multe chestiuni:

- sa nu fie tipul profesorului care nu dai de el pe la facultate;

- sa nu fie tipul profesorului care te tine pana in ultimul moment sau sa aiba pretentii excesive etc.

In principiu cred ca ii puteti mirosi deja de la cursuri :)

Si nu in ultimul rand, fiti atenti ca in unele cazuri unii profesori nu fac parte si din comisia de examinare, asa ca i-as ocoli pe acestia, si chiar as incerca sa iau la cel care va conduce comisia, da bine sa ai referat de la el, daca mai ales este si unul de mare autoritate intre colegii sai.


CUM SE FACE UN PLAN DE LUCRU A UNEI LUCRARI DE LICENTA

Una dintre cele mai importante parti in redactarea unei lucrari de licenta este crearea planului pe care se va lucra in continuare. Acesta va cuprinde titlul capitolelor si al sectiunilor acestora.

Va recomand sa nu va aruncati sa scrieti acest plan din propria imaginatie ci doar dupa ce consultati cateva surse bibliografice. Vedeti cam cate pagini au fost alocate in respectivele carti capitolelor ce vor fi tratate in lucrare si incercati sa va incadrati in numarul de pagini pe care doriti sa il aveti (de obicei minim 60 si maxim 100).

Primul capitol ar trebui sa fie unul introductiv in care veti explica importanta temei alese precum si localizarea atat la nivel temporal, spatial si conceptual a acesteia. De exemplu, in lucrarea cu titlul "Comisia Europeana", primul capitol ar putea include doua sectiuni, prima in care se va prezenta un scurt istoric la Uniunii Europene si a doua in care se vor prezenta notiuni precum "institutie europeana", "organ comunitar" etc.

Urmatoarele capitole vor cuprinde prezentarea propriu-zisa a temei alese. Este recomandabil ca titlurile alese sa fie atat explicite cat si sa evite o exprimare "poetica". De exemplu, in cadrul lucrarii model, am putea avea urmatoarele capitole: "Comisarii europeni", "Organizarea si functionarea Comisiei Europene", "Atributiile Comisiei Europene" si "Dezvoltari actuale si viitoare".

Ultimul capitol este cel concluziv. De obicei acesta este format doar din cateva pagini si va cuprinde o prezentare mult mai "personalizata" decat cea folosita in capitolele precedente. In functie de natura temei, este indicat a se prezenta viziunea proprie asupra temei in acest capitol, a se face propuneri cu privire la posibilele dezvoltari viitoare sau a se recapitula pe scurt informatiile din fiecare capitol anterior. De exemplu, in cadrul lucrarii model, s-ar putea face vorbire despre complexitatea si numarul mare al domeniilor in care este implicata Comisia, problema maririi numarului de comisari europeni in directa legatura cu aderarea de noi tari la Uniune, posibila crestere a competentelor Comisiei pentru a ajunge un adevarat guvern european etc.


CONTINUTUL LUCRARII DE LICENTA

Aveti planul si sunteti gata sa va apucati de scris. Bun, porniti, dar tineti cont de cateva sfaturi:

- nu utilizati argoul in lucrare;

- trebuie evitat a se folosi excesiv persoana intai singular ("Parerea mea este", "Din punctul meu de vedere" etc.);

- cand se abreviaza un termen, trebuie ca mai inati sa apara forma s-a completa si in paranteza abrevierea, din acel punct putand sa folositi doar abrevierea. De exemplu, "Parlamentul European (PE)";

- in mod normal orice prezentare trebuie sa plece de la prezentarea generala spre cea punctuala. Astfel, cand veti vorbi despre Comisia Europeana veti prezenta mai intai in general cadrul institutional european;

- incercati ca prezentarea sa treaca natural dintr-o sectiune in alta si dintr-un capitol in altul. Nu este recomandat ca fiecare unitate sa fie o "insula" separata in "marea" lucrarii;

- incercati sa consultati cat mai multa doctrina si sa reduceti opiniile personale pentru capitolul concluziv. Bineinteles, acest sfat nu trebuie urmat daca profesorul coordonator insista tocmai pe aceasta viziune personala a voastra :) Oricum, dat fiind ca in aproape toate domeniile profesorii se bat cap in cap, recomandarea ar fi sa fie urmata opinia profesorului coordonator sau a celor care vor forma comisia de examinare, celelalte opinii fiind prezentate in subsidiar;

- atunci cand folositi o sursa citati-o. Acest lucru se poate face in mai multe feluri, dar cel mai uzitat este cel prin note de subsol. Astfel, la capatul frazei folosite se va insera o nota de subsol in care se va cita sursa dupa urmatorul format: numele autorului, numele cartii, editura, orasul si anul aparitiei, numarul paginii la care se afla informatia folosita. Daca folositi pentru inca o data sursa, nu mai insirati toate informatiile anterioare ci doar numele autorului si expresie "op. cit." precum si numarul paginii;

- incercati sa imbinati discursul de la nivel teoretic cu practica, pentru a-l ancora in realitate. De exemplu, la o lucrare despre Comisia Europeana, in momentul in care ajungeti la problematica numirii comisarilor europeni, este interesant de prezentat modul in care Comisia Barroso a reusit cu greu sa treaca peste obstacolul votului in Parlamentul European, numai dupa sacrificarea comisarului nominalizat din partea Italiei;

- nu folositi termeni care "suna bine" dar habar nu aveti ce inseamna. Se poate ca in timpul examinarii, unul dintre membrii comisiei sa va intrebe ce este cu ei si atunci veti face o impresie proasta.

Dupa ce ati realizat acest plan nu va apucati de lucru pe el inca. Trebuie sa il prezentati profesorului coordonator pentru ca acesta sa isi exprime opinia cu privire la el.


CUPRINSUL LUCRARII DE LICENTA

Ultimele sau primele pagini vor trebui sa contina cuprinsul lucrarii. Acesta va cuprinde atat titlurile capitolelor si al sectiunilor dar si cel al punctelor si subpunctelor continute de acestea. Recomandarea mea este sa folositi urmatoarea forma de organizare:

Capitolul I, II, III etc.

Sectiunea 1, 2, 3 etc.

1, 2, 3 etc.

A, B, C etc.

a, b, c etc.

Mai exista varianta cu:

Capitolul I, II, III etc.

I.1., I.2., I.3. etc.

I.1.1., I.1.2., I.1.3. etc.

Aceasta din urma mi se pare insa mai "ametitoare" asa ca preferabil ar fi prima.

Fiecare titlu va avea in partea dreapta numarul de pagina la care se gaseste. Este recomandabil ca numerele de pagina sa le treceti unul sub altul pentru a da o imagine ingrijita cuprinsului.


PREZENTAREA LUCRARII DE LICENTA IN FATA COMISIEI DE EVALUARE

In primul rand fiti calmi. Nu va taie nimeni capul ! De obicei, prezentarea lucrarii nu este atat de dificila precum proba scrisa. Inclusiv profesorii sunt mai destinsi.

Cand invatati continutul lucrarii faceti-va un rezumat care sa cuprinda o scurta prezentare a fiecarui capitol. Cel mai bine ar fi ca acest rezumat sa il faceti exact ca un discurs de cateva minute, fiind posibil ca dupa ce il terminati sa va fie si data nota si nu sa fiti luati la alte intrebari. E mult in functie de noroc, asta e :)

Discursul trebuie sa inceapa prin propria prezentare a absolventului, urmand ca, dupa aceea, el sa prezinte titlul lucrarii si importanta acesteia.

Spor la lucru

Daca ti-a fost util acest articol, te rugam sa apesi pe butonul "Recomanda":

Cautare in articole:

Cele mai recente articole:

cazare
Cazare Costinesti
Cazare Straja

Cele mai citite articole: